Naukowcy wspólnymi siłami stworzyli listę przysmaków, które działają dobroczynnie na zdrowie jamy ustnej. Część z nich hamuje rozwój niekorzystnych bakterii, niektóre zapobiegają próchnicy, a jeszcze inne zabijają nieświeży oddech. Oto lista produktów, które warto spożywać...
Wino w małych ilościach nie tylko wspomaga działanie układu trawiennego. Polifenole zawarte w winogronach, hamują rozwijanie się szczepów bakterii z grupy Streptococcus, które tworzą płytkę nazębną. Dzięki temu hamują rozwój próchnicy. Natomiast słodka lukrecja zapobiega powstawaniu próchnicy i chorobom dziąseł. W skład korzenia lukrecji wchodzą dwa związki - licoricidin i licorisoflavan A. Skutecznie zabijają one bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy i paradontozy. Na liście znalazły się nawet słodycze... Gorzka czekolada zmniejsza ryzyko próchnicy. W jej składzie znajduje się teobromina - główny alkaloid kakao o gorzkim smaku wzmacniający szkliwo, a także tanina, która nie pozwala przywierać bakteriom do powierzchni zębów. Jeśli herbata, to tylko zielona – zawarte w nie antyoksydanty zapobiegają niszczeniu zdrowych komórek i rozwojowi nowotworów. Zielona herbata jest też skutecznym środkiem zabijającym drobnoustroje odpowiedzialne za nieświeży oddech. Żółty ser może okazać się niezastąpiony jeśli chodzi i przywracanie odpowiedniego pH w ustach – ma on podobne działanie do ksylitolu, który stymuluje produkcję śliny. W żółtym serze znajdują się również difosforany, które odbudowują szkliwo oraz uniemożliwiają powstawanie przebarwień.