fot. 123rf.com

Badania naukowe
Typografia
  • Najmniejsza Mała Średnia Większa Największa
  • Obecna Helvetica Segoe Georgia Times

Badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School sugerują, że nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem. Środki uzyskane z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, mogłyby być przeznaczone na dopłaty do zdrowego jedzenia.

Wpływ opodatkowania na zakupy i otyłość

Badanie opracowane przez dr Elizę Pinedę z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School analizuje wpływ podwyższenia podatku na żywność z dużą zawartością tłuszczu, cukru lub soli na zakupy żywności i ryzyko otyłości. Dr Pineda wskazuje, że obecne środowisko żywnościowe utrudnia konsumentom wybór zdrowej żywności, co sprawia, że niezdrowe opcje są łatwiej dostępne w lokalnych supermarketach.

Dr Pineda podkreśla, że jednym z ważnych narzędzi, jakie rządy mogą wykorzystać, aby ułatwić ludziom podejmowanie zdrowych wyborów, są elementy polityki fiskalnej, takie jak podatek od niezdrowej żywności. W ramach badania stwierdzono, że wyższe stawki podatku na produkty z dużą zawartością tłuszczu, cukru i soli, które obejmują szeroki zakres produktów, pomagają uniknąć zastępowania niezdrowych produktów innymi równie szkodliwymi dla zdrowia.

Dopłaty do zdrowej żywności

Dr Pineda zauważa, że wprowadzenie podatków od niezdrowej żywności można połączyć z dopłatami do zdrowych opcji żywieniowych. Niższe podatki na zdrową żywność lub dopłaty do niej mogą zmotywować konsumentów do wybierania zdrowszych produktów, rekompensując wyższe koszty zdrowej żywności i wspierając bardziej zrównoważone podejście.

Stosowanie polityki fiskalnej, która obejmuje zarówno opodatkowanie niezdrowej żywności, jak i dopłaty do zdrowej żywności, może przynieść korzyści zdrowotne dla społeczeństwa. Dzięki temu konsumentom łatwiej będzie podejmować zdrowsze wybory żywieniowe, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka otyłości i innych chorób związanych z niezdrową dietą.


Nowy Gabinet Stomatologiczny: Dodatkowe opodatkowanie niezdrowej żywności

Więcej ciekawych artykułów w "Nowy Gabinet Stomatologiczny" - zamów prenumeratę lub kup prenumeratę w naszym sklepie.



KSIĘGARNIA STOMATOLOGICZNA

ZGODY KSIĄŻKA min

2020 2264 cattani banner 01 350x100

 

EWA MAZUR PAWŁOWSKA