Naukowcy prześcigają się w swoich tezach dotyczących szkodliwości bądź nieszkodliwości fluoryzacji wody pitnej. Kolejny głos w tej sprawie zabrali badacze z USA. Tamtejsze Towarzystwo Stomatologiczne zaleca fluoryzację wody pitnej, jednak naukowcy ostatnio stwierdzili, że zabieg ten może przyczynić się do wzrostu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i chorobę Alzheimera.
Naukowcy w swoich tezach podpierają się analizą, z której wynika, że od ostatnich trzech dekad notuje się prawie 4-krotny wzrost liczby osób zmagających się z cukrzycą, a trend ma tendencję nasilającą się. Badacze postanowili bliżej przyjrzeć się tym analizom i przeprowadzili szczegółowe badania. Wynika z nich, że istnieje powiązanie między wzrostem częstości występowania cukrzycy typu 2, a fluorowaniem wody. Badacze twierdzą dodatkowo, że nie zawsze fluoryzacja wody jest szkodliwa, ale może być niebezpieczna w kilku przypadkach. Szkodliwy związek stwierdzono w przypadku stosowania fluorku sodu i fluorokrzemianu sodu, natomiast w odniesieniu do kwasu fluorokrzemowego odnotowano zjawisko przeciwne. W tym przypadku zmniejsza się częstotliwość występowania cukrzycy.