Gumę, która w przypadku odkrycia bakterii przybiera gorzki smak, stworzyli niemieccy naukowcy. O grożącej infekcji, dzięki gumie mogą otrzymać „smakową informację”. Dotyczy to zwłaszcza osób, którym zostały wszczepione implanty.
W ciągu kilku pierwszych lat po wszczepieniu implantów, 5 procent pacjentów ma do czynienia z komplikacjami. Dzieje się tak dlatego, że na styku implantu, dziąseł i kości tworzą się siedliska bakterii. Guma do żucia zawiera substancję reagującą na enzymy rozkładające białka, które powstają przy stanach zapalnych w jamie ustnej. Gdy substancja wejdzie w reakcję z enzymami, w ustach pojawi się gorzki smak. Nowy rodzaj gumy do żucia wykrywa każdy rodzaj bakterii i to o wiele skuteczniej niż używane dotychczas testy – twierdzą naukowcy. Specjalny rodzaj gumy do żucia, wynaleziony został przez zespół Lorenza Meinela z Wuerzburga we współpracy z naukowcami z Duesseldorfu, Berlina i Jeny.