Japończycy odkryli, że bakteria Streptococcus salivarius, znajdująca się we florze jamy ustnej blokuje osadzanie się płytki nazębnej poprzez enzymy, które wytwarza, robią to również inne paciorkowce znajdujące się w jamie ustnej (badania w marcowym „Applied and Environmental Microbiology”).
- Wykazaliśmy, że w warunkach in vitro w pożywce zawierającej sacharozę wytwarzany przez S. salivarius FruA całkowicie hamował tworzenie biofilmu przez S. mutant” - powiedział Hidenobu Senpuku, który pracuje w Narodowym Instytucie Chorób Zakaźnych w stolicy Japonii. Naukowcy z Tokio twierdzą, że FruA znacznie ogranicza negatywne działanie mikroorganizmów w jamie ustnej. Według naukowców S. salivarius zapobiega tworzeniu biofilmu równie skutecznie co kropidlak czarny (Aspergillus Niger). Jest tak mimo, że skład aminokwasowy enzymu grzybowego jest odmienny od kwasu streptokokowego. FruA jest wytwarza nie tylko S. salivarius, ale też inne paciorkowce jamy ustnej.