Badania naukowe
Typografia
  • Najmniejsza Mała Średnia Większa Największa
  • Obecna Helvetica Segoe Georgia Times

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pensylwanii wynika, że pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji.

Długofalowy wpływ ekstrakcji zębów na zmysł smaku

Do tej pory mówiło się częściej o tym, że usuwanie zębów mądrości raczej upośledza odczuwanie smaku. Przeprowadzone przez Dane’a Kima i Richarda L. Doty’ego jest jednym z pierwszych badań, które oceniają długofalowy wpływ ekstrakcji zębów na zmysł smaku.

W badaniu wzięło udział ponad 1200 pacjentów. W ciągu minionych dwóch dekad przeszli oni ocenę chemosensoryczną w Penn’s Smell and Taste Center w Filadelfii. W grupie tej 891 pacjentów miało za sobą ekstrakcje zębów mądrości, a u 364 nie wykonywano tego zabiegu. Wszyscy badani byli proszeni o wykonanie testu na identyfikację smaku kolejnych płynów (zawierały one chlorek sodu, sacharozę, kwas cytrynowy oraz kofeinę). Z badania wynika, że u osób, u których wcześniej były przeprowadzone ekstrakcje trzecich zębów trzonowych, zdolności smakowe poprawiły się.

Poprawa smaku. Mechanizmy stojące za poprawą funkcji smaku

– Wcześniejsze badania wskazywały na negatywny wpływ ekstrakcji na odczuwanie smaku. Jest to zaskakujące, a zarazem fascynujące odkrycie. Zasługuje ono na dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, dlaczego smak u tych pacjentów się wyostrzył i jakie przełożenie kliniczne może mieć to odkrycie. Przyjmuje się, że po ekstrakcji odczuwanie smaku pogarsza się z upływem czasu. Nasze nowe badanie pokazuje jednak, że funkcja smaku w rzeczywistości może się nieco poprawić w okresie 20 lat po zabiegu ekstrakcji. – powiedział prof. Richard L. Doty, dyrektor Centrum Powonienia i Smaku na Uniwersytecie Pensylwanii.

– Potrzebne są dalsze badania, aby określić mechanizmy stojące za poprawą funkcji smaku powiązaną z ekstrakcją. Skutki są subtelne, ale mogą zapewnić wgląd w to, czy długoterminowa poprawa funkcji nerwowych może wynikać ze zmiany środowiska, w którym komórki nerwowe się rozwijają – dodał prof. Richard L. Doty.


Nowy Gabinet Stomatologiczny: Usunięcie zębów mądrości a smak

Więcej ciekawych artykułów w "Nowy Gabinet Stomatologiczny" - zamów prenumeratę lub kup prenumeratę w naszym sklepie.



KSIĘGARNIA STOMATOLOGICZNA

ZGODY KSIĄŻKA min

2020 2264 cattani banner 01 350x100

 

EWA MAZUR PAWŁOWSKA