Badania naukowe
Typografia
  • Najmniejsza Mała Średnia Większa Największa
  • Obecna Helvetica Segoe Georgia Times

Japońscy naukowcy podali, że matcha, napój herbaciany, coraz popularniejszy także w Polsce, hamuje wzrost bakterii Porphyromonas gingivalis. Od dawna wiadomo, że ta bakteria jest odpowiedzialna za rozwój choroby przyzębia.

Zdrowotna herbatka matcha

Badacze ze Szkoły Stomatologii Uniwersytetu Nihon w Matsudo, z Narodowego Instytutu Chorób Zakaźnych w Tokio oraz kilku innych instytucji przeprowadzili serię eksperymentów in vitro, testując skuteczność matchy przeciwko 16 gatunkom bakterii bytujących w jamie ustnej, w tym trzem szczepom P. gingivalis. Już od dawna specyfik badano pod kątem potencjalnego działania przeciwdrobnoustrojowego przeciwko bakteriom, grzybom i wirusom. We wcześniejszym badaniu – przeprowadzonym na myszach – wykazano, że ekstrakt z zielonej herbaty może hamować wzrost patogenów, w tym Escherichia coli. Inne badania przeprowadzone in vitro potwierdziły, że ekstrakt ten może hamować namnażanie P. gingivalis. Jednak przeprowadzone testy dały konkretne dowody na skuteczność specyfiku.

Działanie bakteriobójcze matchy

Przeanalizowano jej skuteczność przeciwko 16 gatunkom bakterii bytujących w jamie ustnej, w tym trzem szczepom P. gingivalis. W czasie przeprowadzonych testów, w ciągu 2 godzin prawie wszystkie hodowane komórki P. gingivalis zostały uśmiercone przez ekstrakt z matchy, a po 4 godzinach ekspozycji wszystkie komórki były martwe. Wyniki te jasno wskazują na działanie bakteriobójcze matchy przeciwko temu patogenowi.

Naukowcy ze szpitala uniwersyteckiego w Matsudo przeprowadzili badania kliniczne z udziałem 45 osób. Miały one zdiagnozowane przewlekłe zapalenie przyzębia. Pacjenci zostali losowo przydzieleni do trzech grup, pierwsza z nich stosowała płyn do płukania jamy ustnej z herbaty jęczmiennej, druga otrzymała płyn do płukania z ekstraktem matchy, a trzecia otrzymała płukankę zawierającą hydrat azulenosulfonianu sodu, który ma zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych. Uczestnicy badania płukali usta dwa razy dziennie, próbki śliny pobrano przed i po stosowaniu płynów i przeanalizowano za pomocą PCR. U uczestników badania, którzy stosowali płyn do płukania jamy ustnej z matchy, poziom Porphyromonas gingivalis w próbkach śliny był znacznie niższy niż na początku badania. U pacjentów z pozostałych dwóch grup nie wykazano tak znaczącej redukcji patogenów.


Nowy Gabinet Stomatologiczny: Zdrowotna herbatka matcha

Więcej ciekawych artykułów w "Nowy Gabinet Stomatologiczny" - zamów prenumeratę lub kup prenumeratę w naszym sklepie.



GAZETKA

nakladki na zeby zdjecie dodatkowe 2 min

2020 2264 cattani banner 01 350x100

 

 

EWA MAZUR PAWŁOWSKA