Skuteczność antybiotyków zmniejsza jeden z antybakteryjnych składników, który często jest dodawany do past do zębów czy płynów do płukania ust. Takiego odkrycia dokonali naukowcy z Washington University w St. Louis.
Chodzi o triklosan. Badacze twierdzą, że substancja ta, mająca zabijać bakterie w rzeczywistości czyni je silniejszymi i uodparnia na działanie antybiotyków. W przeprowadzonych badaniach wykazali, że triklosan zwiększał odporność bakterii na wiele różnych antybiotyków, w tym także cyprofloksacynę stosowaną w leczeniu infekcji układu moczowego. Cyprofloksacyna należy do fluorochinolonów - antybiotyków, które zaburzają replikację DNA u bakterii. Podczas analizy bakterie najpierw wystawiono na działanie triklosanu, a później bakteriobójczego antybiotyku. Okazało się, że odsetek tych, które przeżyły był zdecydowanie wyższy w porównaniu z bakteriami, na które nie oddziaływał wcześniej triklosan.